Textiel als medium tussen mens en architectuur

‘Stof tot nadenken’ is een prijswinnend ontwerp dat ter gelegenheid van de prijsvraag Sublieme Schoonheid Sublieme – Duurzaamheid is ontstaan.

Textiel als medium tussen mens en architectuur
Datum
3/2/23
Categorie
Religieus erfgoed

‘Stof tot nadenken’ is een prijswinnend ontwerp dat ter gelegenheid van de prijsvraag Sublieme Schoonheid, Sublieme Duurzaamheid is ontstaan. Samen met buro Belén, De Groene Grachten, Kathedraaldenkers en Hylkema Erfgoed werken we aan een ontwerp dat uitgaat van een flexibele en betaalbare isolatielaag, gemaakt van textiel, om monumenten zoals kerkgebouwen duurzaam te isoleren.

Het textiel speelt met de mogelijkheden die de bestaande architectuur biedt - zoals het faciliteren van kleinere compartimenten - zonder deze aan te tasten.

Tot begin deze week stond in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle een proefopstelling van ‘Stof tot nadenken’ bestaande uit 6 tenten van verschillende materialen (wol, velours, folie e.a.). We proefden aan de beleving van diverse stoffen. Daarnaast hebben we met metingen de effectiviteit van de verschillende materialen gemonitord. Ook faciliteerden we twee expertmeetings om expertise, denkkracht, en vooral creativiteit uit te wisselen.

De proefopstelling maakt het mogelijk om het ontwerp verder brengen en op termijn op grote schaal in kerken en andere monumenten toe te passen. Ambitie is om volgende winter de eerste kerken met tenten en gordijnen uit te rusten.