Genieloods Uithoorn
Locatie
Uithoorn
Type opdrachtgever
Jaar
2020

Genieloods Uithoorn

COUP trof de Genieloods te Uithoorn (uit 1888) in vervallen staat aan. Toen besloten werd de Genieloods te kopen is direct gewerkt aan de herbestemming van de loods. Allereerst is onderzoek gedaan naar een passende herbestemming. Er is door vakmannen gerestaureerd, getransformeerd en verduurzaamd. Daardoor is de eens vervallen opslagplaats, die ooit dienst deed voor de naastgelegen fortwachterswoning, nu een monumentale villa met behoud van authentieke details.

Van vervallen genieloods naar monumentale villa

Het was de opslagplaats voor munitie en ander verdedigingsmateriaal, de stalling voor een gevechtsboot en een slaapplek voor manschappen; de genieloods in het Noord-Hollandse plaatsje Uithoorn herbergt een hele geschiedenis. Waar de loods oorspronkelijk door het leger werd gebruikt, is het nu een riante woning.

De Genieloods in Uithoorn stamt (waarschijnlijk) uit 1888 en maakte onderdeel uit van Fort aan de Drecht. Fort aan de Drecht is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed.

uitzicht op Fort aan de Drecht

COUP heeft de Genieloods gekocht en de restauratie gegeven die het verdient. De loods die dienst heeft gedaan als opslag en garage voor de naastgelegen (en in 1998 herbouwde) Fortwachterswoning was toe aan een upgrade. Mede daarom heeft de gemeente de bestemming gewijzigd naar woonhuis. Daarmee werd ruimte gegeven aan ontwikkeling voor de loods die anders verder zou aftakelen.

De Genieloods is in haar soort bijzonder, omdat ze 11 traveeën heeft in plaats van 13 (en daar zijn er maar twee van). In samenwerking met Marco Bruijnes Architecten en Buro Moon is De Genieloods herontwikkeld naar een woonhuis waarbij gestreefd is zoveel als mogelijk te restaureren naar originele staat. Dit was een opgave, omdat de Genieloods in de afgelopen jaren een aantal wijzigingen heeft ondergaan, waarbij geen rekening is gehouden met de historische elementen.

Restauratie, transformatie en verduurzaming

Gedurende de werkzaamheden is er continue rekening gehouden met materiaalgebruik en duurzaamheid. Zo heeft de aannemer, Kool Bouw en Restauratie, veel hout kunnen hergebruiken. De timmermannen hebben prachtig werk geleverd. In een loods is niks recht; alles moest op maat gemaakt worden. Kozijnen werden recht aangeleverd, maar moesten vervolgens bijgeschaafd worden om ze in de scheve raamopeningen te plaatsen. Omwille van de monumentale waarden is een passend isolatiepakket gekozen in combinatie met een hybride verwarmingssysteem en PV-panelen.  

Vanaf september 2020 zijn de werkzaamheden van start gegaan en begin april 2021 heeft De Genieloods haar deuren geopend voor nieuwe bewoners!

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland en het Nationaal Restauratiefonds.

Zie ook:

De Genieloods op Herbestemming.nl

De Genieloods op Monumenten.nl

Aan dit project werkte(n) mee
Peter OussorenPeter Oussoren

Peter Oussoren

Partner

Gijs SchuurhuisGijs Schuurhuis

Gijs Schuurhuis

Partner

Tilly MacleaneTilly Macleane

Tilly Macleane

Urban Producer

In samenwerking met
De Genieloods BV
Tags
Stelling van Amsterdam

COUP maakt het verschil door te doen.