Neherlab Auditorium
Locatie
Leidschendam
Type opdrachtgever
Neherlab Auditorium BV
Jaar
2024

Neherlab Auditorium

Het Neherlab is een uniek rijksmonument. Van oorsprong was het onderdeel van een groot complex dat dienst deed als een innovatiecentrum / laboratorium van de toenmalige PTT. Het gebouw werd in 2007 in de Top 100 van Nederlandse monumenten 1940-1958 geplaatst. Veel van de gebouwen zijn ondertussen herontwikkeld als luxe appartementen. Het auditorium bleef sinds de herontwikkeling onaangeraakt.

Eind 2020 hebben Present Savvy en COUP besloten het Neherlab auditorium gezamenlijk te verwerven en daarmee de droom en visie tot uitvoering te brengen! Het beoogde eindresultaat is een plek waar het auditorium in haar oude glorie wordt hersteld en waar ‘Content, Design en Delivery’ centraal staan. Present Savvy kantoor houdt hier straks kantoor evenals de Speakersclub.

Opnieuw een spraakmakend podium

Het auditorium is volledig gerenoveerd en aangepast voor de nieuwe gebruikers. Daar waar vroeger laboratoriummedewerkers van de PTT stonden om uitvindingen en onderzoeksresultaten toe te lichten, is een kantoorruimte gecreëerd volgens het doos in doos principe. Vijf nieuwe ramen in de zuidwest gevel zorgen voor meer daglicht. Boven op de kantoorruimte is de nieuwe podiumvloer gebouwd en de originele tribune is wat ingekort. Hierdoor ontstaat er een onder- en een bovenwereld: de ruimte onder de podiumvloer en tribune, en de ruimte erboven. Het kantoor en de zaal kunnen zo onafhankelijk van elkaar functioneren en geëxploiteerd worden. Zo kunnen externe sprekers, trainers en organisaties hier ook een eigen programmering realiseren.

“Het auditorium is volledig gerenoveerd en aangepast voor nieuwe gebruikers. Nieuw is een kantoorruimte onder het podium. Een ingenieuze constructie en vloer voorkomt geluidsoverlast in de werkruimte waardoor de zaal multifunctioneel inzetbaar is.”


Met de herbestemming van het auditorium heeft nu het gehele Dr. Neherlaboratorium een waardevolle nieuwe invulling gekregen, en is de herbestemming van dit bijzondere monumentale complex afgerond.

Bekijk de video voor een samenvatting van de verbouwing, de opening en het eindresultaat: 

Concept (afbeeldingen): Buro Moon
Afbeelding auditorium evenement: Alyssa van Heyst

Aan dit project werkte(n) mee
Gijs SchuurhuisGijs Schuurhuis

Gijs Schuurhuis

Partner

Moon BraderMoon Brader

Moon Brader

In-house entrepreneur

In samenwerking met
Neherlab Auditorium BV
Tags

COUP maakt het verschil door te doen.