Tijdelijk wonen in leegstaande kerken

In heel Nederland komen kerken leeg te staan. Grote leegstaande ruimtes in een tijd dat er een schrijnend gebrek is aan woningen. Wij gaan hiermee aan de slag!

Tijdelijk wonen in leegstaande kerken
Datum
29/11/22
Categorie
Religieus erfgoed

In heel Nederland komen kerken leeg te staan. Grote leegstaande ruimtes in een tijd dat er een schrijnend gebrek is aan woningen. Erfgoedontwikkelaar COUP gaat hiermee aan de slag en wil met circulaire inbouw units tijdelijke huisvesting in kerken creëren en daarmee twee problemen tegelijk oplossen. Begin 2023 start een pilotproject.

Een oplossing voor leegstaande kerken

In Nederland komen jaarlijks honderden kerken leeg te staan. Niet alle kerken kunnen hippe bierbrouwerijen, grand cafés of boekhandels worden. Soms lukt het om van een kerk een bed & breakfast of een eventlocatie te maken. Maar voor de meeste kerken is niet meteen een oplossing te vinden. Het leeuwendeel van de leegkomende kerken staat namelijk niet in de grote steden, waar deze concepten geschikter voor zijn. De optelsom van achterstallig onderhoud en een volledig verouderde klimaatinstallatie maakt een laagwaardige invulling financieel onhaalbaar. Twee keer in de week een yogales en twee vergaderingen kunnen het tij niet keren. Kerkbesturen in Nederland zijn naarstig op zoek naar een oplossing. Hoe kunnen zij weer van betekenis zijn voor de gemeenschap, op een manier die bij hen past?

Toegang tot een betaalbare woning

De oplossing ligt voor de hand en wordt op sommige plaatsen al succesvol toegepast. Het actuele vraagstuk van tijdelijke huisvesting in de regio kan deels worden opgelost door kerken te gebruiken voor huisvesting. Met deze tijdelijke oplossing probeert COUP een sociaal maatschappelijk probleem op te lossen. Het mes snijdt aan twee kanten. Statushouders en jongeren kunnen tijdelijk een geschikte plek krijgen midden in de samenleving. Vanuit die positie kan rustig verder gezocht worden naar een meer permanente situatie. Tegelijk wordt de bestaande sociale huurvoorraad ontlast, zodat de mensen die al langer op de wachtlijst staan toegang krijgen tot een betaalbare woning.

www.kerkfotografie.nl

Samenwerking met pioniers in het nieuwe bouwen

COUP stapt hier met energie in. Op dit moment werkt COUP aan een samenwerking met twee pioniers in het nieuwe bouwen: Respace en TheNewMakers. Zij werken aan modulaire en circulaire inbouwsystemen die ook geschikt zijn voor kerken.

Veel kerken kunnen eenvoudig geschikt worden gemaakt voor huisvesting door het plaatsen van modulaire en circulaire woonunits in de kerk. Het is een aanpasbaar systeem dat voor elk gebouw volledig op maat ontworpen en samengesteld wordt. De kerk dient als buitendak, zonder dat de schil van het gebouw geïsoleerd hoeft te worden. Zo kunnen de tijdelijke bewoners comfortabel wonen. De inbouw is reversibel zodat ook rijksmonumenten met een waardevol kerkinterieur mee kunnen in deze gedachte.

De kosten van deze woonunits vallen mee en ze zijn bovendien goed herbruikbaar. Door de units te financieren vanuit het rijk, de kerken weer een tijdelijk doel te geven en de gemeenten te vragen hieraan mee te werken, ontstaat dynamiek.

Oproep aan kerkeigenaren en gemeenten

COUP vernieuwt, verbetert en verbouwt bijzondere gebouwen en heeft na het opstellen van 35 kerkenvisies een groot netwerk onder kerkbesturen en gemeenten. COUP werkt een voorbeeld-case uit, gaat in gesprek met het rijk over de financiering van de inbouwsystemen en verkent kansen met eigenaren en gemeenten. Het doel is begin 2023 een pilot project te starten.

Genoeg verbazing en verwondering. Dit is de tijd om hier écht mee aan de slag te gaan! COUP roept besturen van kerken en andere gebedshuizen, bisdommen en gemeenten op om samen naar de mogelijkheden te kijken.

Neem voor meer informatie contact op met Gijs Schuurhuis of Peter Oussoren, partners van COUP.

Meer weten over Kerkenvisies van COUP? Klik hier.