C3 - Community in het stadsdorp
Locatie
Amsterdam
Type opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
Jaar
2024

C3 - Community in het stadsdorp

COUP begeleidt de herontwikkeling van de C3 locatie in Amsterdam Zuidoost naar een community center, stadslobby en 128 woningen in de sociale- en middenhuur en een parkeergarage.

Meer dan alleen een nieuwe kerk

Het Amstel III kwartier bij de Paasheuvelweg in Amsterdam Zuidoost verandert de komende jaren van monofunctioneel kantoor terrein naar een groene, gemengde stadswijk waar je plezierig kunt wonen, werken en recreëren. Kerkgenootschap Christian City Church Amsterdam, oftewel C3, wil niet achterblijven in deze ontwikkeling en bouwt graag haar nieuwe communitycenter in dit gebied. De opgave is meer dan alleen een nieuwe kerk: naast kerkzalen komt er een stadslobby / buurtcafé en vereist een appartementencomplex van 128 woningen met parkeergarage in de sociale huur en middenhuur.

Rol van COUP

COUP is gevraagd om deze ontwikkeling te begeleiden. Als gedelegeerd ontwikkelaar maken wij de afspraken met de gemeente rondom de ontwikkeling, sluiten we samenwerkingen af met beoogde bouwers en begeleiden we het ontwerp- en bouwteam. Samen met Buro Mees en Open Architects hebben we in 2023 een wijziging van het bestemmingsplan georganiseerd. Tevens is voor 1 januari 2024 de omgevingsvergunning aangevraagd. Na een lange fase van voorbereiden en ontwerpen kunnen we nu door naar de realisatie van dit fraaie project: In 2024 starten we met de bouw.

Over C3

Op dit moment zit de C3 Amsterdam nog in een oude opslagloods, die de stichting sinds 2011 succesvol getransformeerd heeft naar een kerk. Van buiten zie je niet dat dit een kerkgebouw is, maar elke zondag komen hier zo’n 300 mensen bijeen om de dienst bij te wonen. De dienst heeft meer weg van een concert, dan van een klassieke mis: er is een band aanwezig, een moderne geluidsinstallatie en iedereen zingt volop mee.  

“Het community center is zo opgezet dat aansluiting wordt geboden aan de woongemeenschap van Zuidoost, waar iedereen welkom is.”  - Peter Jacobsz – Location pastor Amsterdam Zuidoost


Terwijl Amsterdam Zuidoost doorontwikkeld, is ook de C3 toe aan een nieuwe stap. In tegenstelling tot veel andere kerken groeit het ledenaantal bij de C3. De stichting is dus hard op zoek naar meer ruimte. Die ruimte wil ze niet alleen voor zichzelf ontwikkelen. Minstens zo belangrijk is dat de kerk een buurtfunctie krijgt. Bewoners uit Zuidoost kunnen hier straks doordeweeks terecht om rustig te werken, om mensen te ontmoeten, of voor een betaalbare kop koffie in de stadslobby.

Aan dit project werkte(n) mee
Peter OussorenPeter Oussoren

Peter Oussoren

Partner

Tymen ReijndersTymen Reijnders

Tymen Reijnders

Urban Producer

Dietske BedeauxDietske Bedeaux

Dietske Bedeaux

Operationeel directeur

Tilly MacleaneTilly Macleane

Tilly Macleane

Urban Producer

In samenwerking met
OPEN architects | Buro Mees | C3 Kerk
Tags

COUP maakt het verschil door te doen.