Dijkmagazijnen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Expertise
Advies
Locatie
Wieringerwerf
Type opdrachtgever
Waterschap
Jaar
2021

Dijkmagazijnen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Een succesvolle herontwikkeling gaat in de basis altijd om het vinden van een eindgebruiker die past bij het gebouw en de plek. Het gaat dus lang niet altijd om een goed ontwerp of een slimme businesscase. Sommige plekken zijn zo’n uitdaging en tegelijkertijd zo uniek, dat de sleutel ligt in het vinden van de juiste persoon die hét echt gaat doen, de rest volgt.

Pilot watererfgoed

In 2019 heeft COUP voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een pilot watererfgoed uitgevoerd, dit project is een vervolg daarop. De dijkmagazijnen zijn unieke objecten in een oer-Hollands landschap. De dijken langs het IJsselmeer en het Markermeer vertellen het verhaal van het leven met water en de bescherming ertegen. Ook de dijkmagazijnen speelden daarin een belangrijke rol. Er werden zandzakken, zeilen en gereedschap opgeslagen voor het geval er (nood)werkzaamheden aan de dijk moesten worden uitgevoerd. Ook boden ze beschutting en warmte voor de dijkwerkers.

Marktbenadering

De magazijnen stonden grotendeels leeg, of ze waren in tijdelijk gebruik. Met het HHNK hebben we de zoektocht vormgegeven naar een ondernemer die actief het waterverhaal wil uitdragen en dit kan combineren met zijn of haar activiteiten. Met deze aanpak wordt optimaal ingespeeld op haalbaarheid en de creativiteit van initiatiefnemers. Daarbij wordt nadrukkelijk gezocht naar het beste plan waarin er een balans moet zijn tussen het ondernemen en het uitdragen van het waterverhaal.

COUP heeft hiervoor een openbare (getrapte) procedure vormgegeven. In de selectie- en gunningsfase spelen vooraf bepaalde criteria een belangrijke rol.

Culture Matters

Culture Matters heeft de procedure gewonnen met hun initiatief 'DIJK'. Zij ontfermen zich vanaf 2023 over drie dijkmagazijnen in Noord-Holland en hebben als missie om meer watererfgoed open te stellen en aan het waterverhaal van DIJK te koppelen. Zo maken ze een snoer van watererfgoed op en rondom de IJsselmeerdijk en kan een verhalende route ontstaan die per fiets of al wandelend kan worden afgelegd.

COUP ondersteunt Culture Matters in het gehele proces rondom contractvorming, financiering en omgevingsvergunning.  

Aan dit project werkte(n) mee
Gijs SchuurhuisGijs Schuurhuis

Gijs Schuurhuis

Partner

Tilly MacleaneTilly Macleane

Tilly Macleane

Urban Producer

Dewi KuenDewi Kuen

Dewi Kuen

Urban Producer

In samenwerking met
Culture Matters
Tags

COUP maakt het verschil door te doen.