Grote Kerk Overschie
Expertise
Advies
Locatie
Overschie
Type opdrachtgever
Kerkgenootschap
Jaar
2020

Grote Kerk Overschie

De Grote Kerk in Overschie is gebouwd in 1900-1901 naar ontwerp van Barend Hooijkaas jr. (1855-1943) nadat de kerk eerder door een brand verwoest werd in 1899. Het is één van de twee nog bestaande kerkgebouwen uit zijn oeuvre. De toren, die in eigendom is van de gemeente Rotterdam, is een vrije kopie van die van de verbrande kerk. De protestantse gemeente is op zoek naar nieuw leven in de kerk en wil de deur meer open zetten.

Op zoek naar een nevenbestemming

De Grote Kerk Overschie is een unieke locatie. Met de landelijke, idyllische ligging in de dorpskern van Oud Overschie en de grote gebruikersoppervlakte is het een plek met veel potentie. Daarbij komt dat de kerk in het Randstedelijk gebied ligt en goed bereikbaar is. De kerk is flexibel inzetbaar, waardoor de mogelijkheden oneindig lijken.

De rijke geschiedenis draagt bij aan het verhaal van de kerk.

De protestantse gemeente heeft het schip in eigendom en verzorgt de kerkelijke vieringen en bijeenkomsten in de kerk. COUP is samen met de protestantse gemeente en de aanwezige Stichting Grote Kerk Overschie het gesprek aangegaan over de toekomst van het gebouw. COUP heeft een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd ten behoeve van de duurzame instandhouding van de kerk. De uitkomst daarvan is geschetst aan de hand van een stappenplan.

De verschillende stappen laten de mogelijkheden van de kerk zien met de daarbij horende financiële consequenties. Inmiddels is de kerk aan de slag met de uitvoering van een aantal stappen en COUP helpt daar concreet bij.

Foto’s: kerkfotografie.nl

Meer weten over Kerkenvisies van COUP? Klik hier.

Aan dit project werkte(n) mee
Gijs SchuurhuisGijs Schuurhuis

Gijs Schuurhuis

Partner

Tilly MacleaneTilly Macleane

Tilly Macleane

Urban Producer

In samenwerking met
Grote Kerk Overschie
Tags
Haalbaarheidsonderzoek

COUP maakt het verschil door te doen.