Een toekomstvisie voor behoud van Hoeve van der Meulen
Expertise
Advies
Locatie
's-Heer Abtskerke
Type opdrachtgever
Landschapsorganisatie
Jaar
2024

Een toekomstvisie voor behoud van Hoeve van der Meulen

Karakteristieke boomgaarden, kleinschalige akkers en hollebollige weilanden wisselen elkaar af: Dit is hoe landbouw in de 17e eeuw werd bedreven. Hoeve van de Meulen is uniek in het agrarisch landschap. De eigenaren van het erf deden niet mee aan de ruilverkaveling van de afgelopen eeuw. Daarmee is het erf met aangesloten akkerland ook nog in originele staat en is de oorspronkelijke indeling behouden. Daarmee heeft dit agrarisch erfgoed een hoge cultuurhistorische waarde.

Het beschermen van agrarisch erfgoed wordt steeds belangrijker naarmate erven leeg komen te staan. Het Zeeuwse Landschap kocht Hoeve van der Meulen in 2006 aan. Een intensief restauratietraject werd na enkele jaren voltooid. De boerenschuur werd in ere hersteld en kreeg een woon- en een logiesfunctie.

Herenboeren Nederland is op Hoeve van der Meulen gestart. COUP helpt Het Zeeuwse Landschap met een haalbaarheidsonderzoek voor het monument die goed aansluit bij deze prachtige voortzetting van de agrarische functie op een geheel eigentijdse manier.

Om het karakter van een boerenwoning te behouden, is de woning die aan de boerenschuur vastzit helemaal teruggebracht tot de oorspronkelijke indeling en inrichting uit de 18e eeuw. Daarmee kunnen bezoekers ervaren hoe men destijds op een boerenerf woonde.

Akkerland in originele staat

Het landschap rondom het boerenerf is ook nog als vanouds. Mede om die waarde te behouden is inmiddels Herenboeren aangesloten als huurder van het terrein. Zij zullen ervoor gaan zorgen dat het agrarische karakter behouden blijft met inachtneming van de eeuwenoude indeling van het terrein.

COUP en Het Zeeuwse Landschap bundelen hun krachten om de historische Hoeve van der Meulen voor de komende generaties te behouden. Met een doordachte toekomstvisie kan de hoeve haar agrarische roeping behouden en tegelijkertijd haar monumentale pracht versterken.

Afbeeldingen: Het Zeeuwse Landschap

Aan dit project werkte(n) mee
Gijs SchuurhuisGijs Schuurhuis

Gijs Schuurhuis

Partner

Roemer DoekesRoemer Doekes

Roemer Doekes

Junior Urban Producer

Dewi KuenDewi Kuen

Dewi Kuen

Urban Producer

In samenwerking met
Het Zeeuwse Landschap
Tags

COUP maakt het verschil door te doen.