Provinciehuis Utrecht
Expertise
Advies
Locatie
Utrecht
Type opdrachtgever
Jaar
2021

Provinciehuis Utrecht

Het Huis voor de Provincie Utrecht is een markant kantoorgebouw. Geruchten gaan dat het een modern monument wordt in de nabije toekomst. De provincie Utrecht houdt hier kantoor, samen met een aantal andere stichtingen en bedrijven. COUP heeft samen met de provincie naar de kansen gekeken om het gebouw te verduurzamen, te investeren in de synergie tussen de gebruikers en de mogelijke aansluiting met de gebiedsontwikkeling in Rijnsweerd.

Het huis voor de provincie dateert uit 1993 en heeft lange tijd dienst gedaan als hoofdkantoor van Fortis Bank. In 2011 is het verkocht aan de provincie Utrecht. Nu huisvest de provincie daar met een aantal andere stichtingen en bedrijven. De staat van het kantoor is goed, maar er liggen kansen voor verduurzaming, een gezonder gebouw en een betere synergie tussen de gebruikers. De omgeving Rijnsweerd is bovendien volop in ontwikkeling naar een gemengd woon-werkgebied. Het huis voor de provincie kan op die ontwikkeling aansluiten. COUP heeft samen met de provincie een vastgoedstrategie opgesteld. Voor een duurzamer en gezonder provinciehuis in een aantrekkelijk nieuw stuk stad.  

Duurzamer en gezonder provinciehuis

COUP heeft samen met een expertteam gekeken naar de mogelijkheden om het huis voor de provincie te verduurzamen. De uitkomst is dat er op dit moment op het gebied van energielasten en duurzaamheid nog een flinke slag valt te slaan, van isolatie tot aan nieuwe installaties en nieuwe manieren van energieopwekking.

Daarnaast is gekeken naar mogelijkheden om meer synergie te creëren tussen de huurders. Samen met de verduurzamingsslag kan het huis voor de provincie een inspirerende plek worden voor politiek, provinciemedewerkers, huurders en andere bezoekers

Gemengde gebiedsontwikkeling

Het huis van de Provincie ligt in kantorenpark Rijnsweerd: een gebied tussen het centrum en de Uithof met voornamelijk grote kantoren. Het gebied is monofunctioneel en raakt verouderd. De gemeente Utrecht heeft de ambitie om Rijnsweerd te transformeren tot aantrekkelijk gemengd gebied waar leven, ontspannen, werken en wonen door elkaar lopen. COUP heeft de provincie geadviseerd in de rol die zij kan pakken in deze gebiedsontwikkeling.

Aan dit project werkte(n) mee
Tymen ReijndersTymen Reijnders

Tymen Reijnders

Urban Producer

Peter OussorenPeter Oussoren

Peter Oussoren

Partner

In samenwerking met
Tags
Gebiedsontwikkeling, verduurzaming, hybride werken, vastgoedstrategie

COUP maakt het verschil door te doen.