Werf 35
Expertise
Advies
Locatie
Hilversum
Type opdrachtgever
Medianest BV
Jaar
2022

Werf 35

Werf35 is dé creatieve broedplaats en ligt aan de Mussenstraat in Hilversum. Op het moment is het een hotspot voor bedrijven van klein tot middelgroot, in een historische, inspirerende omgeving. Hier ontmoeten mensen elkaar om kennis te delen, zaken te doen en plezier te maken. De Werf is altijd in beweging en dus is er de laatste tijd nagedacht over de volgende stap. COUP (in opdracht van de eigenaar van het terrein) werkt samen met de gemeente Hilversum aan een plan voor herontwikkeling.

Werf35 is een oude pleisterfabriek uit de vroeg 20e eeuw. Het gebied ligt langs de spoorzone in het oosten van Hilversum, 10 minuten van het station. De laatste jaren is het gebied uitgegroeid tot dé creatieve broedplaats van Hilversum. Het is een hotspot voor bedrijven van klein tot middelgroot, in een historische inspirerende omgeving. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten om kennis te delen, zaken te doen en plezier te maken.    

Naar een gemengd stuk stad

De Werf is altijd in beweging en dus is er de laatste tijd nagedacht over de volgende stap in de ontwikkeling van het gebied. Hiervoor heeft COUP in afstemming met de gemeente Hilversum plannen gemaakt. De plannen zetten in  op ontwikkeling van het nu braakliggende voorterrein en zijn gemaakt met oog voor de bestaande gebouwen en omliggende gebieden.  

Met de nieuwe plannen kan Werf35 doorgroeien tot een nieuw gemengd stuk stad. Het wordt een plek waar hoofdzakelijk gewerkt wordt, maar waar een mix tussen creatieve bedrijvigheid, wonen en voorzieningen elkaar versterkt. De Werf wordt straks het thuis voor start-ups, scale-ups en grown-ups in de creatieve industrie. Daarnaast komen er woningen in het middensegment. Ook wordt gekeken naar Co-Living: een plek waar starters op de woningmarkt een woning, en daarnaast ook andere ruimtes delen.  

Industriële Vibe

COUP begeleid nu de bestemmingsplanwijziging van het hele gebied.

Hoe de nieuwe gebouwen op het voorterrein er straks uit komen te zien is nog onbekend. In ieder geval wordt het stoere architectuur die aansluit bij de industriële vibe van het gebied. De auto’s verdwijnen uit het zicht, zodat het terrein vrij toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. Rondom de voormalige pleisterfabriek, waar nu restaurant Chef aan de Werf zit, komt een centraal plein, waar creatieve bedrijven, bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten.  

Op het nu nog braakliggende voorterrein zouden twee bouwblokken kunnen komen met straten en pleinen daarbinnen. In deze panden komt ongeveer 8.000 m2 aan wonen en werken.  

Gemeentelijk monument   

Werf35 was de eerste plek van Hilversum waar in 1916 een fabriek kwam te staan, de pleisterfabriek van de Koninklijke Farmaceutische Handelsvereniging. Dit pand staat er nog. In 1927 werd het terrein overgenomen door de gemeente Hilversum die het als gemeentewerf in gebruik nam. In 2012 is het gebied overgegaan naar een nieuwe eigenaar. Sinds die tijd heeft het gebied zich organisch ontwikkeld tot creatieve broedplaats.

“De panden hebben een historie en vertellen een verhaal. Dat voel je en zie je” – Gijs Schuurhuis

In 2021 zijn de bestaande gebouwen aangewezen als gemeentelijk monument. De cultuurhistorische en monumentale waarden van de plek worden meegenomen in de verdere ontwikkeling.    

Aan dit project werkte(n) mee
Gijs SchuurhuisGijs Schuurhuis

Gijs Schuurhuis

Partner

Tymen ReijndersTymen Reijnders

Tymen Reijnders

Urban Producer

Dewi KuenDewi Kuen

Dewi Kuen

Urban Producer

In samenwerking met
Vakwerk Architecten, Karren en Brands
Tags
Gemeentewerf Herontwikkeling

COUP maakt het verschil door te doen.