Zilverstraat Hoogstraat
Expertise
Advies
Locatie
Enkhuizen
Type opdrachtgever
Jaar
2022

Zilverstraat Hoogstraat

In de binnenstad van Enkhuizen struikel je over het erfgoed, maar de stad keek al geruime tijd naar een rotte kies in het geheel: een oud en vervuild fabrieksterrein zou een woningbouw locatie kunnen worden, mits er een plan met respect voor de omgeving zou komen.

Geen historiserend plan

Maar wel een plan dat de kwaliteit versterkt zonder de boventoon te voeren. COUP heeft een tender traject voor en met de gemeente opgezet en doorlopen, waar een prachtig plan (van Henselmans en Attika architecten) uit is gekomen. In 2023 start de bestemmingsplanprocedure.

In de fase van het maken van het programma van eisen dacht een klankbordgroep voor omwonenden mee over onder andere de openbare ruimte, verkeer, parkeren en de bouwvorm.

Diversiteit aan woningen

Op de locatie Zilverstraat-Hoogstraat komen 55 woningen en 2 ruimten voor commerciële activiteiten. De 55 woningen bestaan uit 26 woningen: 24 appartementen, waarvan 14 sociale huur en/of – koop, en 5 beneden-bovenwoningen.

De kade van de Oosterhaven verandert in een mooie plek om te verblijven, te wandelen en te recreëren. Bij de inrichting van de openbare ruimte wordt rekening gehouden met klimaatverandering en de natuur krijgt een belangrijke plek in het plan; er is veel ruimte voor groen en biodiversiteit. Ook worden de woningen duurzaam gebouwd met gebruik van een eigen warmte- en koelingssysteem.

Gemeente Enkhuizen houdt inwoners op de hoogte via deze speciale projectpagina.

Aan dit project werkte(n) mee
Peter OussorenPeter Oussoren

Peter Oussoren

Partner

Tilly MacleaneTilly Macleane

Tilly Macleane

Urban Producer

In samenwerking met
Gemeente Enkhuizen
Tags
Nieuwbouw Tender

COUP maakt het verschil door te doen.